torstai 4. kesäkuuta 2009

Motocrossia ja makroiluja

Kävin katsastelemassa vajaa pari viikkoa sitten Yyterin motocross-radalla crossin SM-osakilpailun tunnelmia. Ääntä ja tilanteita mahtui maailmaan, kun useassa eri luokassa väännettiin kahvaa oikein kunnolla. Mukana oli myös mönkkäriporukkaa möyhentämässä ratapohjaa. Rata on kuulemma varsin erilainen, kuin Suomen muut radat, koska monesta paikoin pohja on hienojakoista hiekkaa, jota Yyterin dyynit ovat tietysti pullollaan. Ajattelin ihan vaan fiilistellä ja nautiskella aurinkoisesta kevätpäivästä, mutta tulihan sitä taasen tempaistua muutama kuvakin siinä ohessa :)Hypyillä oli korkeutta ja mittaa riittävästi..


..kuten näkyy


mönkijöiden meno oli myös railakkaan näköistä, ja kuuloista

Oikeastaan milloinkaan ennen en ole minkään näköistä moottoriurheilua kuvannut, joten nyt oli hyvä paikka opetella hieman moista. Päivä oli aurinkoinen, jolloin suurella aukolla kuvaaminen (ilman harmaasuodinta) tuotti vain vallankin pysähtyneen oloisia kuvia. Pyörät ja kuskit näyttävät roikkuvan paikallaan ilmassa ilman minkäänlaista vauhdin tuntua. Mutta tottahan nyt moottoriurheilukuvissa tulee vauhdin näkyä. Niinpä aukkoa piti ruuvata aika lailla pienemmäksi, jotta suljin ajasta tuli riittävän pitkä "vangitsemaan" vauhdin kennolle. Siinä 1/50 sekunnin ajoilla alkoi olla jo selkeästi enemmän vauhtiraitaa kuvassa. Tekniikkana käytetään ns. pannausta, eli seurataan koko kuvan oton ajan ohi ajavaa motoristia. Sutta tulee rutkasti, mutta kyllä joukosta aina muutamia hyviäkin osumia löytyy. Alla on kuvapari selventämässä asiaa.


Liian lyhyt suljinaika johtaa pyörän "leijumisefektiin"


Pidemmällä ajalla liike näkyy mukavammin kuvassa


Kännykkään puhuminen sallittua kesken kilpailun?


Makrokuvauksen ystävänä pitää sitä muutama lähikuvakin laittaa taas esille. Oikeastaan nämä kuvat on Sigma 150/2.8 macrokakkulan testikuvauksien aikaansaannoksia. Kyllä se vaan piirtää aika mukavasti. Pikkuelukoita ei ollut juuri näkyvillä, joten keskityin metsän kasvien kuvailuun. Tällaista tällä kertaa.


Metsätähti


Hieman lähempää


Keväinen vasta-aurinko


Mustikan kukka


Metsämansikka


Metsämansikka


Metsämansikka

Ei kommentteja: