lauantai 13. elokuuta 2011

Kahlaajia lietteillä

Kävin eilen illalla Yyterin lietteillä ensimmäistä kertaa tänä vuonna. Ilta-aurinko paisteli mukavasti lietealueella. Valkoposkihanhet ottivat kulkijan vastaan heti pitkospuiden päässä. Ne ei juuri välittäneet ohikulkijasta, vaan pikkuhiljaa tepastelivat pois edestä. Jokunen sentään päätti ottaa litorat ja lähti lentoon muun porukan jäädessä nauttimaan ateriaansa.

Valkoposkihanhi
Heti hanhien jälkeen pisti silmään vaalea kahlaaja. Se ei kuitenkaan kauaa minua katsellut, vaan hyppäsi siivilleen. Muutaman huonon kuvan sain muistoksi tundrakurmitsasta.

Tundrakurmitsa

Tundrakurmitsan seuralaisetkin lähtivät
Seuraavaksi edessä illasti kahlaajaparvi, joka kuitenkin lähti hyvissä ajoin kauemmaksi. Kolme vesipääskyä jäi kuitenkin pyörimään vielä paikalle. Ne ovat tunnetusti hieman vähemmän arkoja lintuja ja sietävät jonkin verran ihmisen lähellä oloa. Monesti kuitenkin muut aremmat linnut ottavat ne mukaansa poistuessaan paikalta, mutta onneksi tällä kertaa jäivät paikalle. Niistä sai otettua muutaman ihan kivan kuvankin, kun tulivat omaehtoisesti ihan viereen. Yksi erehtyi tulemaan jopa niin lähelle, ettei lähin tarkennusetäisyyskään enää riittänyt. Tämä tarkoittaa siis kolmea metriä.

Vesipääsky

Kummitus vastavalossa

Nyt ollaan jo aika lähellä

Vielä yksi kuva vesipääskystä, kunnen sellaista ennen edes nähnyt ole
Nuoret lokit pitivät juhlia kauempana särkällä jonkin ison aterian ympärillä. Sen verran erikoisen näköinen saalis oli kyseessä, että oli pakko käydä vilkaisemassa lähempää. Ihan ei kyllä enää selvinnyt mikä otus oli ollut kyseessä. Se näytti lähinnä joltain suurelta rasvapötköltä. Olisiko ollut hylkeenpoikanen tms. tiedä häntä.

Lokki ravintolassa

Etovan näköinen rasvapötkylä
Pääsin yllättäen aika lähelle pientä kahlaajaparvea niiden ruokaillessa särkän reunoilla. Parvessa oli ainakin tyllejä, suosirrejä ja pikkusirrejä tai lapinsirrejä. Vähän nuo tunnistukset ontuu näissä.

Olisiko tässä nyt sitten suosirrejä ja pikkusirrejä

Lisää arvuutteluja, samat komponentit kuin edellä, kokoero on huomattava

Kuin myös

Taaemmasta en tiedä, mutta edessä taitaa olla suosirri

Suosirri
Takaisinpäin palatessa aurinko alkoi olla jo lähes taivaanrannassa ja ainoastaan viime säteet osuivat enään lietteille. Kuvailin vielä yksinäistä suokukkoa(?) hetken ja isosirriparvikin(?) osui vielä matkan varrelle. Saa korjata, jos on ihan metsässä nuo lajit.

Hanhia

Suokukko

Isosirri

Isosirrit lähtivät karkuun kuvaajan tieltä

Illan kajo
Preiviikinlahdelle näytti jäävän aika paljon lintuja yötä viettämään, kuten seuraavasta kuvasta näkyy. Lisäksi vielä kuva illan viime valoissa lentelevästä kahlaajaparvesta.

Vesilinnut valmistautuvat yöhön

Suosirrit lentelivät vielä sinne tänne
Ei kommentteja: