keskiviikko 9. maaliskuuta 2011

Talven karoja

Tässä vielä yksi setti tämän talvisista koskikaroista. Koskikara on hauska lintu. Se ei ole moksiskaan talven kylmistä ilmoista vaan sukeltelee avonaisilla koskipaikoilla etsien jatkuvasti pohjasta ruokaa. Se käy käppäilemässä pohjassa tonkien kivien koloista siellä majailevia hyönteisiä, kotiloita ja muita pikkunilviäisiä sekä kalanpoikasia. Välillä näkee kun kara hakkaa korren palasta jään reunaan tarkastaessaan löytyisikö sen sisältä mitään naposteltavaa. Aikansa paukutettuaan korsi lentää takaisin koskeen tai penkalle ja kara hyppää takaisin sukelluksiin.

Yritin kuvailla osan kuvista verrattain pitkällä suljinajalla, jotta saisin veden liikkeen mukaan kuviin. Ongelmaksi muodostuu karan vilkas luonne. Pää pyörii edes takaisin ja muutenkin lintu tuntuu olevan jos jonkinlaisessa liikkeessä koko ajan. Kaikki kuvat on otettu myös käsivaralta 300mm objektiivilla, joten 1/25 ja 1/15 sekunnin valotuksien ajan saa pitää asennon melkoisen vaakana. Ensimmäisenä oleva kuvapari havainnoillastaa asiaa. Ensimmäinen kuva on otettu nopealla ajalla, jolloin veden liike näyttää pysähtyneeltä. Toisessa kuvassa vesi on ehtinyt liikkua kuvan oton aikan jonkin matkaa piirtäen kivasti kuvaan liikettä.




Parhaimmillaan paikalla oli ainakin kahdeksan yksilöä, joista neljä mahtui seuraavaan kuvaa.

 







Eiköhän tämä riitä yhden lajin osalta tällä kertaa. Lopuksi vielä kuva hiihtoretkeltä muutaman viikon takaa. Taitaa olla tämän talven osalta tuollaiset maisemat mennyttä täältä Porin suunnalta. Sen verran lujaa on lumet sulaneet plussakelien ja auringon paisteen ansiosta.

2 kommenttia:

Toni kirjoitti...

Mukavan näköistä karakuvaa. Pidin eniten tuosta lumen alla kyyhöttävästä yksilöstä.

Varsin mukavasti karojakin... mihinkäs uomaan mahtuu noin monta karaa noin pienen näköiselle alueelle?

Mikko Kiviranta kirjoitti...

Paikka on Noormarkunjoen alkupää heti Inhottujärven reunalla Noormarkussa. Tuolla seudulla on useita koskipaikkoja, mutta ilmeisesti tammi-helmikuun pitkät ja varsin kovat pakkaset olivat jäädyttäneet suurimman osan niistä. Niimpä karat olivat kerääntyneenä tähän yhteen paikkaan. Nyt taitavat olla jo hajaantuneena isommalle alueelle, koska sulan on oltava jo melkoisesti suurempi verrattuna viikon parin takaiseen. Siitä on parisen viikkoa kun olen viimeksi käynyt katsomassa.