keskiviikko 28. syyskuuta 2011

Valonpehmennin makrosalamaan

Värkkäilin kesällä Canonin MT-24ex makrosalamaan valonpehmentimen eli softboxin yksinkertaisista raaka-aineista. Tarvikkeina käytin 2kpl IKEA:n pakasteastioita (sarjan pienin koko), kaksipuolista teippiä, sekä suojapakkausmuovia. Lisäksi tarvitaan sakset tai puukko, sekä kynä.

Tarvikkeet
Ensimmäiseksi piirretään välähdyspäätä vastaava kuvio pakasterasiaan. Tämän jälkeen leikataan/saksitaan rasiaan sopivan kokoinen reikä.Suojapakkaussolumuovista leikataan pari kolme senttiä paksu suikale, joka liimataan aiemmin leikattuun aukkoon kaksipuolisen teipin avulla. Suikaleen on hyvä olla juuri sopivan mittainen, niin että se kiertää yhtenä kappaleena koko kehän ympäri.
Rasian sisälle voi tehdä vielä paperista suikaleen, joka hajoittaa lisää salamasta tulevaa suoraa valoa.


Samasta solumuovista tehdään varsinainen valon pehmenninkalvo, joka kiinnitetään kaksipuolisella teipillä rasiaan.Boxit pysyvät välähdyspäissä kiinni omillaan ilman erillistä kiinniketarraa tai muuta vastaavaa, kunhan reiästä tekee riittäväntiukan välähdyspäille. Jos aukosta tuli liian väljä, voi siihen liimata lisäpalan solumuovia sopivaksi katsomalleen kohdalle.Valonhajoittimet pehmentävät mukavasti salamasta tulevan "kovan" valon saaden aikaan tasaisemman valaistuksen. Miinuspuolena on, ettei näitä voi käyttää MT-24ex:n mukana tulevan kiinnikerenkaan kanssa ainakaan suurimpien suurennusten kanssa liian suuren kokonsa vuoksi. Olen kuitenkin käyttänyt kyseistä kiinnikerengasta kädessä pidettynä, kuten aiemmasta kääntörengaspostauksesta ilmenee.

Seuraavassa esimerkkikuvat toiminnasta. Huomaa jälkimmäisen kuvan pehmeämmät varjot ja rauhallisemman näköisen heijastuman silmistä. Pehmennin näyttäisi samalla vähän värjäävän salaman "kylmää" värisävyä lämpimämpään suuntaan, joka ei itseasiassa ole kovin paha asia tässä tapauksessa. Kuvat ovat suoraan kamerasta JPEGnä kuvattuna, ja ilman mitään jälkikäteistä säätelyä pienennystä luukuunottamatta.

Ilman pehmennintä

Pehmentimen kanssa

2 kommenttia:

Hessu kirjoitti...

Kiitos tästä, hyvä tutoriaali. Täytyy kokeilla omaan salamaan(430EX II) samanlaista viritystä makrokuvailua varten.

Mikko Kiviranta kirjoitti...

hyvä että tästä oli hyötyä. Itsekin ajattelin tehdä samanmoisen myös 550EX tuikkuun. Nähtäväksi jää saako sen myös pysymään kiinni ilman ylimääräisiä kiinnikkeitä kuten nämä saa, vai tuleeko painoa ja koko liikaa.