tiistai 9. syyskuuta 2008

Säppi

Tällä kertaa venematka Joelin kanssa suuntautui kohti Säppiä. Säppi on mufloneistaan ja majakastaan kuulu saari Porin edustalla. Matkaa sinne kertyi pyöreästi tunnin verran. Lauantai oli tyyni, joten merikin oli rauhallinen. Ainoastaan edellispäivän vanhat mainingit olivat jäljellä. Veden pinta oli erikoisen näköinen, kuin pehmeää samettia. Nyt olimme ajoissa liikkeellä ja Säppiin rantauduttiin puolen päivän aikaa. Nyt oli eväitäkin mukana, jottei nälkä ajaisi heti kotiin. Laiturille noustuamme Joel havaitsi heti vastaanottokomitean olevan vastassa. Saarelle on täksi kesäksi viety ylämaan karjaa eli highlandereita pitämään rantaniityt kunnossa. Muutama sonni oli meitä heti laiturin vieressä vastassa.

Majakka varsin askeettinen verrattuna aiemmin nähtyyn Kylmäpihlajan majakkaan. Ylös menee vain kapeat kierreportaat. Ylös on vapaa pääsy silloin kun majakan ovet eivät ole lukossa. Askelmia pitäisi olla 140, jos oikein muistan.Myös valolaitteisto"huoneeseen" pääsee vierailemaan ja sieltä edelleen ulkotasanteelle. Ulos kuljetaan pienestä luukusta, joka näkyy oheisessa kuvassa. Ulkona on vain pieni reunus, joka on aidattu kohtalaisen matalalla kananverkko aidalla. Kannattaa käydä, ainakin jos ei kärsi kovin pahasta korkean paikan kammosta.

Myöhemmin saimme kuulla highlandereita olevan 16 kappaletta saarella, kaikki sonneja. Laumaan kuuluu pari suurempaa yksilöä, jotka selvästi luottavat suureen kokoonsa ja antavat lähestyä varsin lähelle. Me oltiin lähimmillään ehkä noin viidessä metrissä. Pienen kokoiset ja pitkäkarvaisemmat yksilöt poistuivat nopeasti muutaman askeeleen kauemmas ja hakivat selkeästi turvaa isommista lajitovereistaan. Tässä vielä muutama otos näistä rauhallisista kavereista.
Muflonit jäivät vielä näkemättä, joten seuraavaankin kertaan jäi uutta näkemistä. Jos joskus vaikka olisi yötäkin saarella.

Ei kommentteja: