maanantai 4. heinäkuuta 2011

Pohtiolammen sääksikojulla

Suomen sääksisäätiön ylläpitämässä sääksikeskuksessa Kangasalalla pääsee näkemään sääksen eli kalasääsken kalastamista. Sääksisäätiö ylläpitää sääksille kalastuslammikoita, joiden laitamilla kuka tahansa pääsee näkemään tämän aran ja kohtalaisen harvalukuisen linnut kalastusta. Paikalla on yleisölle avoin katselutorni, josta on hyvät näkymät kala-altaisiin. Keskuksesta voi varata itselleen kala-altaiden välittömässä läheisyydessä olevat kuvauskojut vuorokaudeksi. Mika oli hoitanut varauksen syksyllä ja lähdimme tutulla porukalla katsastamaan paikanpäälle tilannetta. Ennakkotiedot eivät luvanneet kovin hyviä kuvausmahdollisuuksia kiitos tyynen ilman ja lämpötilan, joka pysyi visusti hellerajan paremmalla puolella. Aurinko oli porottanut koko päivän suoraan mustiin kuvauskojuihin kun alkuillasta saavuimme paikalle. Lämpöä oli, sanotaanko kuin huonossa ruotsalaisessa saunassa ja alkuun kojussa oli suorastaan tuskaisen paksu ilma. Mustat seinät hohkasivat kiukaan lailla lämpöä koppiin. Onneksi pikkuhiljaa lämpötila laski iltaa kohden, joten emme sentään lämpöhalvaukseen kuolleet. Kuten arvata saattaa, sääksiä oli vain harvakseltaa kalastamassa, muutamia illalla ja pari aamulla.

Ensimmäinen elävä olento kojun lähistöllä, räkättirastas

Kalasääski eli sääksi






Heinäsorsa

Heinäsorsa

Räkättirastas

Immenkorento

Näkymä meidän kojusta itään

Sama sisäpuolelta
Onneksi sentään muutama kuvan tapainen jäi muistoksi sääksien todella harvoista syöksyistä. Paikalla käy normaalisti monia yksilöitä, mutta harmittavasti juuri nyt tuntui olevan kovasti hiljaista.

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Moro!

Komeeta kuvaa blogi täynnä!

Millasella kalustolla kuvasitte Sääksiä? Kuinka lähellä kalastelivat?

T. Kristian

Mikko Kiviranta kirjoitti...

Moi, Kiitos. :)

Meillä oli monenmoista kalustoa tulilla. Itselläni oli käytössä 300 millinen lasi ja 1.3 croppinen runko. Sääksiä kävi tuolloin hyvin harvassa, mutta lähellä ne kyllä käyvät. Kojut ovat suoraan lammikon reunalla, joten parhaimmillaan matkaan iskupaikalle on hyvinkin vähän. Nopeisiin tilanteisiin on tosin monesti hankala ehtiä mukaan, ainakin jos niitä on vain harvakseltaan.

Tuosta yhdestä kuvasta näkyy kojua ja lammikkoa, joten siitä voi etäisyyttä vähän arvioida. Tarkkaan en muista lammikon pituutta, mutta ei se nyt ihan mahdottoman pitkä ollut.