tiistai 19. huhtikuuta 2011

Käärmeitä ja vaskitsa!

Näin sunnuntaina ensimmäisen kerran elämässäni vaskitsan. Tarkoitus oli mennä katsastamaan uudestaan käärmepaikkaa, ja paikalle päästyäni ensimmäinen elävä olento olikin vaskitsa. Minä kun luulin ettei niitä oikeastaan juuri tällä seudulla olekkaan. No, harmittavasti kuvat jäivät vain havaintokuviksi puskien välistä, eikä kaveria toiseen kertaan enää näkynyt. Vaskitsahan kuuluu liskoihin, vaikka saattaa vaikuttaakin käärmeeltä. Erikoiseksi sen tekee jalattomuus. Vaskitsa liikkuu kömpelön oloisesti, itseasiassa huomattavan kömpelömmin kuin käärmeet. Vaskitsan pää näyttää hieman sisiliskon päältä, ollen kuitenkin selvästi isompi ja pyöreämpi. Silmät ovat hyvin sisiliskomaiset.

 Vaskitsa

 Vaskitsa

Vaskitsan lisäksi paikalla oli myös muita matoja. Näin yhteensä kaksi kyytä ja kolme rantakäärmettä. Kyyt olivat selkeästi areampi, kuin rantakäärmeet. Erityisesti vaaleampi sahalaitainen yksilö luikki hetimmiten takavasemmalle kuvaajaa karkuun. Hieman pienempi musta yksilö tyytyi nostelemaan päätään ja kähisemään hennosti kuvaajalle.

 Kyy

  Kyy

Kevään ensimmäiset rantakäärmeet olivat lämmittelemässä aamupäivän auringossa. Harmahtavan oloinen luikero häipyi koloon heti kolmen metrin säteeltä, joten siitä ei tullut edes otettua kuvia. Seuraavissa kuvissa poseeraava kokomusta yksilö sen sijaan oli varsin yhteistyöhaluinen. Pituuttakin hällä oli melkoisen mukavasti, niinkuin alla olevasta iPhonella otetusta kuvasta ilmenee.

Rantakäärme

Rantakäärme 

 Rantakäärme

Palasin hetkeksi takaisin kyiden pariin, joista vain pienempi oli paikalla sillä hetkellä. Siitä vielä jokunen kuva. Kyyn ja rantakäärmeen luonteet eroavat aikalailla toisistaan. Kyy on luonnostaan paljon pelokkaampi, arempi ja toisaalta vihaisempi kuin rantakäärme. Kyyt alkavat helposti sihisemään tunteassaan pelkoa. Silloin ne kannattaa jättää rauhaan, tai ainakin olla tekemättä mitään äkkinäisiä liikkeitä niitä kohti, koska ne saattavat hyökätä. Kyy tosin hyökkää vain äärimmäisessä hädässä henkensä suojelemiseksi, ei suinkaan metsästä ihmislihaa niin kuin tuntuu yleisesti olevan käsitys.

 Kyy

Kyy 

Kyy 

Paikalta löytyi myös yhteistyökykyinen perinteisen näköinen rantakäärme. Tällä yksilöllä näkyy selkeät keltaiset laikut niskassa. Tätä värimuotoa ei oikeastaan voi sekoittaa muihin käärmeisiin, ainakaan Suomessa asustaviin. Tumman rantakäärmeen voi sekoittaa joskus kyyhyn, mutta kyllä tummistakin kyy ja rantakäärme yksilöistäkin löytyy paljon eroa. Rantakäärmeen silmä, tai siis pupilli on pyöreä sisältäen yleensä vaalean rinkulan. Muutenkin yleisilme on paljon lempeämpi kuin kyyn. Kyyn silmä on aina viirumainen, ja itseasiassa viiru on aina pystysuorassa maahan nähden. Kyyt ovat yleensä myös lyhempiä, mutta tanakampia, kun taas rantakäärmeet pidempiä ja ohuempia.

  Rantakäärme

  Rantakäärme

  Rantakäärme

  Rantakäärme

 Rantakäärme

Samalla paikalla viihtyy myös sisiliskoja, joista loppuun vielä pari kuvaa

 Sisilisko 

 Sisilisko 

Ei kommentteja: