Viime viikolla posti toi kääntörenkaan sopivasti uuteen kotiin ennen juhannusta. Juhannuksen aikaan oli hyvä ottaa ensimmäisiä askelia tämän hankalan valokuvauksen lajin tiellä. Kääntörenkaassa on siis toisella puolella runkoon sopiva uritus ja toisella puolen suodinkierteelle sopiva kierre. Oma kääntörenkaani on 77 millin kierteellä, sillä omaan Canonin 17-40 ja Sigman 10-20 laajikset. Hommahan menee niin, että mitä laajempi lasi käännetään ympäri, sitä suurempi suurennos saadaan aikaan ja sitä hankalammaksi kuvaaminen menee. Ensinnäkin aina makroilussa esiintyvä valon riittävyyden ja syvyysterävyyden laajuuden dilemma kasvaa taas uusiin ulottuvuuksiin. Toisaalta kohteetkin pienenevät aika roimasti, joten millin osien suuruinen syvyysterävyys ei aina ole ongelma. Usein kylläkin. Etsimestä ei nää juuri mitään, kun se vetää niin tummaksi. Tämä johtuu siitä että objektiivin aukko pitää esiasettaa ensin kohdalleen, ja irroittaa sitten vasta kamerasta ja kääntää kääntörenkaan avulla toisin päin. Tämä tapahtuu niin että valitaan jossain kuvausmoodissa haluttu aukko (nämä kuvat aukolla 11), jonka jälkeen painetaan aukon esikatselunappia (vai millä nimellä sitä nyt puhutellaankin) ja kierretään samalla obiska pois rungosta. Näin valittu aukko jää voimaan. Toinen asia on, että tässä hommassa jos jossain näkyy kaikki kennon pinnalla olevat roskat, ja melkoinen jauheliha siellä näyttää minullakin olevan. Poistelin suurimman osan pilkuista muutamasta kuvasta, mutta tuosta viimeisestä en jaksanut enää kaivella niitä pois. Jääköön se muistuttamaan pesun tarpeesta. Laitan tästä ensimmäisen viikonlopun harjoittelun tuloksia hämiksien osalta esille.
17-40 zoomin asentoa en pysty muistamaan mutta luultavasti lähellä 17mm, luonnonvalolla
17-40 ja luonnonvalo
17-40 ja käsisalama
samoin kuin edellä
Noin 10mm polttovälillä otettu versio. Ja kennon roskat melko hyvin esillä
Vertailun vuoksi kolmessa keskimmäisessä kuvassa esiintyvä hämy Sigman 150 makron suurimmalla suurennoksella (1:1). Myös tuo edellä oleva 10 millillä otettu on samanlainen hämy, tosin eri kukalla.
Tästä on hyvä jatkaa harjoittelua. Vielä kun ei ole mahdollisuutta hankkia MP-E 65:sta, täytyy harrastaa näillä köyhän miehen kepulikonsteilla, mutta hauskaahan tämä on. Ja kenno pitää todellakin imuroida jossain vaiheessa pikapuoliin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti